Oborové reference – Víno a minerálka s uspořádanou strukturou

Technologie na strukturování vody a víno  vynikající symbióza – Čistší vůně a chuť

Vinařství Königswingert je tradiční rodinný podnik v Guldentalu v oblasti Naheland v Německu, který je dnes vedený 6. generací Zimmermannových, Gregorem a Manuelou. Už po mnohá léta by se nechtěli vzdát technologie GRANDER®-Wasserbelebung…

Naše vinařství vzniklo ze zemědělské usedlosti, která ve vedlejší činnosti obhospodařovala také vinice. Už v poválečné době byla vína prodávána zákazníkům v malých soudcích. V roce 1951 byla první vína plněna do lahví a rozvážena zákazníkům vlastním autem. Postupným rozšiřováním plochy s vinnou révou se stalo ze zemědělské usedlosti čisté vinařství, které dnes má vinnou révu na ploše 12 ha.  V minulých letech bylo vinařství modernizováno novým vybavením do vinného sklepa a do vinotéky.

Gregor Zimmermann vysvětluje pozitivní účinky technologie GRANDER®-Wasserbelebung na víno: “Jednotky technologie GRANDER®-Wasserbelebung se v průběhu zrání nacházejí ve středu cisterny a jsou tam ponechány podle potřeby mezi 2 týdny až 6 měsíci. Díky tomu mají vína čistější vůni a chuť, mají silnější aroma po ovoci a působí na ovocnou kyselinu harmonizačně a vyváženě.” 

Z firemního webu www.Geander.com vybral a přeložil Petr Markuci.

Domácí víno  na Slovensku

Naše zkušenost od tchýně z Pezinka začala tím, že jsem zkusmo na necelý den ponořil energetickou tyčku Grander WESTA  do 25 l demižonu s čerstvě vymačkanou šťávou z hroznů = moštem. Pak jsem odjel a už to dál fungovalo bez tyčky. Jelikož nás výsledek nadchnul, dělala to tchýně v dalších letech tak, že do kádě, do níž jsme vymačkali hrozny (cca 300 l), vlila 1 kýbl s rozpuštěným cukrem a pak se po rozmíchání přemístil mošt do předtím vysířených kvasných lahví (nevím, zda 50 nebo vícelitrových) a tam se víno nechalo vykvasit. Proces kvašení až usednutí zákalu a značného pročištění se tak zkrátil na 4 – 6 týdnů, přičemž víno bylo chuťově pikantnější (je to ta ovocná kyselina?). Po několika letech jsem se sešel v Modře s vinařem, který mi vysvětlil, jak se dělá archivní víno. Pochopil jsem, že jsme vlastně pouze použitím Granderem upravené vody docílili obdoby archivního vína, pokud tedy jde o chuťové substance. Vůni jsme tenkrát neporovnávali, takže to nemohu poreferovat. Ale lze usoudit, že se to i v té vůni muselo projevit větší intenzitou.

Pokud jde o porovnání chutí už hotového vína před a po upravení Granderem, je třeba být obezřetný. Např. víno u mé tchýně při sbírání prvních zkušeností úpravou s energetickou tyčkou vonělo intenzivněji a mělo příznivou chuťovou změnu – tchýně tenkrát prohlásila, že kdyby mne neviděla, jak víno nalévám z jedné láhve do 2 skleniček, tak by nevěřila, že je to její víno. Ale podstatné bylo, že jí to upravené chutnalo a více vonělo. Mám ale zkušenosti i takové, že některá kupovaná vína zjemnila úpravou chuť, takže se jakoby vytratila – no, bůhví, co to bylo za vína.

Tuto osobní zkušenost mi písemně sdělil Ing. Petr Markuci

Upravená minerálka Gasteiner

Teprve když voda na své podzemní cestě projde přes minerály a rudy a volně potom vytéká na povrch, je zralá a nejvyšší kvality“, uvádí jedna stará moudrost. Přesně tento předpoklad se týká minerální vody Gasteiner: nic se nečerpá ze země, ale tryská volně z prastarých hor v národním parku Hohe Tauern. Jednatel Dr. Hubert Mattersdorfer je velmi ostražitý ke všemu, co má co činit s vodou. Bylo ale jen otázkou času, než narazil na Johanna Grandera. Nejprve vyzkoušel Granderovu upravenou vodu  k vlastnímu pokusu ve svém domě: „již několik týdnů po instalaci Granderovy technologie rostly balkonové květiny a divoké víno doslova a do písmene jako divé. Mimoto pocítil Hubert Mattersdorfer zřetelné zlepšení chuti. Příští krok byl logický – zařízení na úpravu vody bylo vyzkoušeno při plnění minerální vody Gasteiner do lahví. Výsledek: kyselina uhličitá se stala jemně perlivější a voda měkčí, takříkajíc „lahodnější“.

Následovalo tedy nasazení výkonné Granderovy jednotky na celou  stáčírnu minerální vody, což mělo zůstat v utajení kvůli konkurenci, která  nemusí vše vědět. Přesto však brzy přicházely především od spotřebitelů z gastronomie neustále dotazy na příčinu pozitivní změny minerální vody Gasteiner.

Přišla tedy  chvíle, kdy jsme se veřejně přihlásili ke Granderově technologii, respektive k symbióze mezi Gasteiner a Granderem“.

Zdroj: Grander Journal III strana 26 – překlad: Ing. Petr Markuci