Oborové reference – Zvířata – zahrady – zemědělství

Zemědělci a chovatelé  používají strukturovanou vodu, protože:

  • Zlepšuje pohodu zvířat
  • Zvyšuje chuť pít a následně zvyšuje dojivost
  • Podporuje růst rostlin
  • Zvyšuje výnos z pěstování
  • Zlepšuje výživové hodnoty a chuť rostlin
  • Redukuje intenzitu zápachu močůvky. 

Jako první strukturovanou vodu instinktivně ochutnala Granderova domácí kočka, která svým neobvyklým chováním – chtěla stále pít vodu z jeho džbánu, kterou pan Grander bezděčně vystavil vysokofrekvenčnímu záření při pokusech s magnetogenerátory. Teprve až mu na tyto technologie patentový úřad odmítl dát  osvědčení, začal se vodou více zabývat.

Strukturovaná voda má velmi pozitivní účinek jak v pěstování rostlin, tak v péči o zvířata. Zvířata instinktivně upřednostňují struktorovanou vodu. Organismy zvířat a rostlin mnohdy velmi citlivě  reagují na strukturovanou vodu. Zvířata pijí více a jsou v důsledku toho odolnější, rostliny chutnější, odolnější proti chorobám  a mají  vyšší hektarové výnosy.

Mladistvá koňská dáma

Snad každý ví, že někdy naběhnou prsty tak, že se z nich prsteny dají stáhnout jen s obtížemi za pomoci mýdlové vody, nebo nohy natečou tak, že je obuv těsná. Studené zábaly a zvýšená poloha nohou jsou tak skoro jedinou možností, jak si ulevit. To, že také koně mohou mít stejné obtíže, konstatovala  Birgit Minnichová u své klisny Sunrise v jezdecké škole v Haidehofu. Již přibližně pět let se u čtyřiadvacetileté koňské dámy shromažďovala v létě v nohou voda, proto  byla bandážována a léčena  medikamenty pro odvodňování a zlepšení krevního oběhu. Potom nechal Birgitin otec Mathias Gross nainstalovat technologii pro strukturování vody. Od té doby pije Sunrise a ostatních 37 koní výlučně tuto upravenou vodu. Vše ostatní zůstalo stejné: stáj, krmivo, postroje, péče. „Zpočátku jsem vůbec nepřišla na myšlenku, že by s tím mohla mít něco společného voda. Jen jsem byla udivena, že u Sunrise se neobjevily  žádné otoky. Poté jsem se zamyslela – to jediné, co je jiné, je voda“, konstatovala majitelka. Pokud mají zvářata možnost, vždy si vyberou strukturovanou vodu.

„Náš letitý kůň má nyní nohy, jako kdyby byl o tři roky mladší. Chronické záněty šlach se zlepšily a Sunrise je viditelně vitálnější – tak, jako by o ty tři roky omládla.“ Zní to jako kouzlo, ale žádné kouzlo to není… Lidé výrobci technologie neustále oznamují, jak se jim pitím strukturované vody změnil jejich život. Birgit Minnichová se neusmívá jen tak, její kůň je konečně opět zdráv.

Venkovský veterinární lékař MVDr. Gottfried Granig je svým pacientům schopný nabídnout více než jen čistou ortodoxní medicínu, ale i homeopatii. Při použití strukturované vody vidí paralelu s homeopatií, protože technologie na strukturování vody pracuje na principu přenosu informace. Jde vlastně o homeopatii pro vodu. Dříve také používal celou řadu léčiv, ale jakmile se setkal se strukturovanou vodou, nabyl  přesvědčení, že se zvířatům při pití strukturované vody daří líp: „Mám méně práce na farmách, kde jsou zvířata napájena strukturovanou vodou,“ popisuje veterinární lékař své  zkušenosti.

Na farmě zemědělce Ericha Kampa si krávy můžou vychutnat strukturovanou vodu. „V zemědělství je voda  rozhodujícím faktorem, aby zvíře bylo zdravé a dobře fungovalo. Moje krávy jsou také zdravější, živější a poskytnout více mléka,“ shrnuje prozaicky.

Včela za letu pozná strukturovanou vodu

Pokud mají zvířata možnost, vždy si vyberou strukturovanou vodu, a to platí  dokonce pro včely za letu.   Josef Sattler postavil dvě včelí napáječky poblíž svého úlu ve vzdálenosti asi jednoho metru. Obě napáječky  byly stejné, vypadaly stejně a obsahovaly stejné množství vody. Jedna napáječka s běžnou  pitnou vodou, druhá se strukturovanou. Zatímco napáječka s upravenou vodou byla vždy plně obsazena  včelami a motýly  a občas k ní zavítal i sršeň, druhá napáječka zůstala prázdná. V případě, že včelař vyměnili vodu v napáječkách, aby otestoval vnímavost svých svěřenců, za nějaký čas se  včely ocitly na žlabu s upravenou  vodou. Josef Sattler je majitelem sedmi včelstev a říká: „Zvířata sledují své instinkty.“ Jak jeho chléb, tak také med Josefa Sattlera je certifikovaný v BIO kvalitě.  V pekárně i včelíně pracuje  tradičním, přírodě bližším způsobem.

Strukturovaná voda v domácnosti  

Manželé Helena a MUDr. Petr Šedivý  mají také zajímavé poznatky z používání technologie na strukturování vody Grander. Oba jsou středního věku, s dětmi ve věku 10 a 13 let, původně pracovníci ve zdravotnictví. Možná právě pro jejich počáteční ostych či nedůvěru pramenící z jejich vzdělání může být jejich zkušenost inspirující. „Vodu z městského vodovodu jsme pili i před namontováním Granderovy jednotky, ale úpravou Granderem se chuť zlepšila, netvoří se při koupeli známý špinavý okraj podél hladiny, špína se lépe rozpouští. Na chalupě jsme umístili do studny Granderův malý válec. Voda tam před tím nebyla chutná, měla takovou tu železitou chuť, také byla hodně tvrdá. Nyní je citelné zlepšení chuti a ustoupilo usazování vápníku např. ve varných konvicích.“

Strukturovaná voda a pes – zkušenosti v ČR

Manželé Šediví mají také 5letého psa Bostonského teriéra, který před dvěma lety vážně onemocněl – měl velké změny v krevním obraze, které dávaly špatnou prognózu z hlediska jeho přežití. Začal hubnout, ztrácel srst. Malá eroze na rohovce, která se ze dne na den změnila ve vřídek, pod kterým rohovka perforovala, ho málem připravila o oko. Chodili s ním k veterináři.

„V době léčení jsme měli půjčenu  Granderovu jednotku, kterou jsme mu položili do jeho pelíšku, asi na 3 měsíce. Do vody jsme mu přilévali strukturovanou pitnou vodu. Zlepšil se mu postupně krevní obraz, znovu  se osrstil, začal být veselejší. Oko se zahojilo a pes na něj dokonce vidí. Má sice po perforaci na rohovce malé zakalení, ale to je spíše vada krásy. Série vyšetření dokládá jednoznačné změny k lepšímu. Veterinář lituje, že si celý průběh lépe nezdokumentoval, nevěřil, že se oko tak zahojí. Dnes pes prospívá, jako by mu dříve nic nebylo. Je veselý, živý a doufáme, že nás bude těšit ještě hodně dlouho.

Poradkyně chovu, která zná celou anabázi a která průběh nemoci sledovala, se divila jak náš pes dobře vypadá a jak prospívá. Myslíme si, že Granderova technologie na strukgturování vody sehrála při jeho léčení velkou roli.“ Mají také suchozemskou želvu. „Když jsme měli Granderovu jednotku v pelíšku psa, tak želva při svých pravidelných vycházkách po bytě skončila u pelíšku těsně u Granderovy jednotky. Toto místo vysloveně vyhledávala. Když jsme jednotku definitivně odstranili, přestala tam chodit.“ „Pijeme Granderovu pitnou vodu a zjišťujeme zlepšení kondice. V případě poranění v ústní dutině, třeba zubním kartáčkem, se nám objeví afty. Voda nám pomáhá s jejich hojením – aft se tak nerozvine, méně bolí a také se dříve zahojí. Kdo trpí na afty jako my, tak ví, o čem mluvím. Také nachlazení v počátečním stádiu se nám daří potlačit pitím Granderovy pitné vody. Za dobu používání  a pití Granderovy vody nemáme zdravotní potíže ve smyslu běžných infekcí, které člověka potkávají. Děti nebývají tak nemocné. Jsme toho názoru, že investice do technologie na strukturování vody se vyplatí.“

Jaké hnojivo požíváte?

Nisim Barnea nestřeží tajemství. Je poradcem izraelského ministerstva zemědělství. Soukromě odešel do důchodu a pěstuje hlavně ibiškové květy ve velkém měřítku na okraji pouště Negev. Jsou denně vyváženy  do Holandska. Jako vědecky orientovaný expert na zemědělství založil kontrolní pole se  zavlažovacím systémem s instalovanou technologií na strukturování vody.  “Po první sezoně  byly závěry tak  fenomenální, že jsem dostával řadu dotazů, jaké nové hnojivo používám,” vzpomíná Nisim Barnea.  Za vším je ale jen strukturovaná voda.

Michal Fishel je zahradní  architekt, který žije v Anglii  a  je zodpovědný za návrh přírodní rezervace kolem fontány řeky Jordán na severu Izraele. Voda je její důležitý prvek a rostliny jsou jejími partnery při kultivaci a revitalizaci krajiny. Pochopitelně se zde používá voda strukturovaná. Při své cestě za homeopatií na ni narazila  paní Fišlová, která doma  následně doporučila strukturovanou vodu jako nedílnou součást zdravotní péče. Její manžel Gadi byl velmi skeptický, když mu řekla, že by chtěla domů do přívodního potrubí  nainstalovat technologii pro strukturování. Manžel to odmítl, protože už měli pět různých filtrů a další opatření opravdu nepokládal za nutné. Nicméně ženská vůle zvítězila a pan Gadi je nadšený uživatel technologie na strukturování vody, kterou  používá ve svých kancelářích. Také jeho rodiče nainstalovali technologii na strukturování pro závlahu svých rostlin, které se zotavují  podstatně lépe a regenerují  v nejkratší době,” zjišťuje Michal Fishel. Mimochodem, pan Gadi také pozoroval domácí mazlíčky, kteří pro něj byli  nápovědou pro instalaci technologie na strukturování vody. Ptáci, kteří najednou  přilétali do  zahradního jezírka, aby se osvěžili. Kočky ze sousedství si vyhrabaly díru pod plotem, aby se dostaly k lepší vodě.  Jejich dům ale nebyl ochoten uvolnit své poklady pro všeobecné použití. Michal a Gadi Fishel zjišťují, že strukturovaný vodní systém přinesl jim i jejich rodině vyšší  pohodu.

Je známé, že Granderova technologie na strukturování vody  je  předmětem zájmu izraelských výzkumných center. Nemluví však o výsledcích, dokud nejsou  ověřeny.

Ottmar Hoffmann má na starosti obchodní dům v Admontu. Používá strukturovanou vodu, aby udržel řezané bylinky čerstvé po delší dobu a odstranil skvrny z ovoce a zeleniny. „Plním úplně obyčejný sprej strukturovanou vodou a všechno ovoce je čisté a napjaté.  Nemusím mít strach, že ovoce a zelenina seschne, protože strukturovaná voda lépe  pronikne do buněčných stěn a déle udrží ovoce svěží,“ říká obchodník.

 Test ve skleníku

Oblast jižního pobřeží Španělska žije z intenzivního zemědělství. Odtamtud je zásobována celá Evropa nejen běžným, ale i jižním ovocem a zeleninou. Průmyslová zemědělská zóna začíná v Andalusii. V nesčetných foliovnících zrají rajská jablíčka, zelená, červená a žlutá paprika, zrovna tak jako jemná listová zelenina. Léta hledá zahradnictví Josého Guttiereze přirozené cesty ke zvýšení výnosů a ochrany zařízení, která mají fungovat bez přídavných minerálních hnojiv a bez chemie. José Guttierez experimentoval v této oblasti jako první ve Španělsku s Granderovou technologií úpravy vody, aby zvýšil výnos sklizně. Zavlažování pěstíren je řízeno počítačem. Od instalace Granderových přístrojů proudí na plantáži ze zavlažovacích rozstřikovačů křišťálově čistá voda. Protože se nyní již neusazuje žádné vápno, zůstávají trysky čisté, takže všechny rostliny dostávají přesné množství vody, kterou potřebují. Tím se posilují kořeny, což opět vede k zvýšení obsahu cukru v ovoci. Listy rostlin – a to i těch, které se nacházejí v blízkosti půdy – jsou křehké a sytě zelené. Družstvo, jemuž náleží Guttierezova plantáž, má nyní, po tomto jednoznačném dokladu Granderovského působení, pěstitele se špičkovými výnosy.

Osm tun navíc

Ve španělském Velezu v Malaze žije a pracuje seňor Herrero, který provozuje tříhektarovou avokádovou plantáž a v La Viňuele hotel o patnácti pokojích. Jeden přítel mu poradil, aby do obou podniků instaloval Granderovy přístroje. V hlavní zásobovací hale stojí několik prázdných nádrží na vodu, které jsou spojeny přes dávkovací přístroje s hlavním vedením. Dříve se plnily kyselinou dusičnou, jež se starala o čistotu zavlažovacích trubek. „Od té doby, co jsme nainstalovali Granderovu technologii, je nepotřebujeme. Granderův přístroj udržuje naše zavlažovací trubky obzvláště za vysokých letních teplot zcela čisté,“ konstatuje spokojeně domácí pán. Avokádo mohlo být sklizeno z plantáže dříve než obvykle a výnos ze sklizně stoupl o 20 procent, což odpovídá hmotnosti cca osmi tun. „Celkové investiční náklady jsme vyrovnali již v prvním roce,“ vypočítává Herrero, „ačkoliv jsme v minulém roce zastřihli avokádové stromy, což vlastně snižuje celkový průměrný výnos.“

Nejvyšší sklizňový výnos

Když bylo před třiceti léty založeno finské zelinářské zahradnictví Husula Garden, bylo zařízeno v první řadě na pěstování hlávkového salátu. Začalo se i s pěstováním dalších rostlin jako petrželí, pažitkou a kmínem; hlávkový salát však vždy zůstal hlavním produktem pěstebního programu. Světlo a voda jsou nejdůležitějšími zdroji pro úspěšné provozování skleníků a zahradnictví. Klimatické podmínky evropského severu dovolují obojí jen v omezené míře. To se projevuje nejen na kvalitě produktů, ale i na sklizňových výnosech – dosti důvodů pro to, aby se zlepšil růst rostlin. Jednatel Heikki Jakobsson nechal před nějakou dobou instalovat  Granderovo zařízení: „Salát, který byl jeden měsíc podporován přirozeným světlem a Granderovou vodou, mám nyní téměř zralý ke sklizni. Listy jsou velmi silné a salát je nanejvýš chutný. Nejen že vypadá dobře, ale i dlouho vydrží.“ Lepší růst je výsledkem silnějších, dobře vyvinutých kořenů. Z dlouholetých zkušeností se ví, že sklizňový výnos se dá při použití Granderovy technologie zvýšit okolo deseti procent. Heikki Jakobsson docílil  ještě většího výnosu: “Dosáhli jsme výsledků, které leží mnohem výše. Ve skleníku, v němž zjara pěstujeme petržel, jsme více než za dvacet let vysazování nemohli ani jednou zaznamenat takový zdravý růst. Je to enormní.“

Heikki Jakobsson obdivuje svoji rekordní úrodu. Více než dvacet let nebyl jeho výnos  tak vysoký.

Jezero opět žije

Peter Eugen Moll vlastní farmu ve městě Sao José dos Campos ve spolkovém státě Sao Paulo v Brazílii. Před několika lety založil farmu na pěstování květin, které prodává na místním trhu. K tomu vyžadoval spolehlivý a zdravý vodní zdroj. Protože si Peter Moll nebyl jist, zda jeho voda je skutečně kvalitní, rozhodl se použít vodu z jezera, které je součástí jeho majetku. Problémem jen bylo, že jezerní voda byla biologicky mrtvá. Vyvstala otázka, jak ji zaktivizovat. Již před deseti léty, když Moll žil ještě v Evropě, slyšel o Granderovi. Když se dozvěděl, že je tato technologie k dostání i v Brazílii, nechal instalovat jeden přístroj na úpravu vody do oběhových čerpadel na jezeře. Regenerační proces byl pro každého zřetelný: voda dříve barvy bílé kávy, nepříjemně páchnoucí, získala opět svoji průzračnost, silný růst řas byl kompletně potlačen a jezero se zotavilo takovým způsobem, že v něm Peter Moll chová ryby.

Po revitalizaci jezera zavlažuje Peter Moll svoji zeleninu jen svojí vlastní vodou.

Na břehu jezera se vyvinulo stále rostoucí rostlinné společenství. Tři měsíce po nasazení  Granderova systému zavlažuje Peter Moll rostliny ve svých třech sklenících výlučně vodou z jezera. Od té doby rostou rovnoměrně a silně. Listy jsou širší, větší, vykazují velmi tmavou, intenzívní zeleň a nejsou – přes redukci hnojiv a ochranných rostlinných prostředků – napadány nemocemi. Klienti hlásí, že rostliny daleko lépe snášejí přesazování do truhlíků a zdají se mít větší vitalitu. Tak stihl Peter Moll dvě věci naráz – přivedení svého jezera k životu a zlepšení růstu rostlin, což přirozeně je přínosem i pro obrat firmy.

Strukturovaná voda na permakulturní zahradě

Začalo to prkénkem na delší uchování  svěžesti potravin, po roce následovala energetická tyčinka, Granderova průtoková jednotka W38 do bytu a válec na úpravu vody ve studni a  jezírku permakulturní zahrady  Doc. Ing.  Petra Baxanta v Brně  – Medlánkách.

Doc. Ing. Petr Baxant je mezi zahradníky na jižní Moravě známý tím, že má nad svým permakulturním  záhonem postavenou jednoduchou pyramidální konstrukci. Proč je ale česnek,  vypěstovaný pod dřevěnou pyramidou, dvakrát tak veliký jako ten, který rostl o kus dál na jiném záhoně, i když  pěstitel garantuje, že se jedná o stejnou odrůdu, stejnou zeminu, stejné hnojení, stejnou zálivku i stejnou dobu vzrůstu?  Nevěříte? Každý si to může vyzkoušet, stačí na to 4 klacky sestavené podle vzoru Cheopse.

Jak se projeví Granderova technologie na zahradě zalévané Granderem upravenou vodou?    Na to se pana Baxanta  můžeme zeptat příští rok. Předpokádám, že exaktně uvažující pěstitel se o své zkušenosti velice rád podělí. Jak je patrné ze série časosběrných snímků, voda v kádi se po ponoření  Granderova válce velice rychle pročistila. Posílám tedy poděkování za příkladné doporučování Granderovy technologie přátelům, čímž jako první zákazník inicioval vznik  prvního  webu www.GRANDER–Morava.cz

Energetická soběstačnost na úrovni chaty a permakulturní zahrady

Doc. Ing. Petr Baxant na své experimentální permakulturní zahradě využívá solární sušičku ovoce i solární vařič, postavil slámou izolovanou jurtu s hliněnou omítkou,  najdete u něj solární nabíječku elektrického skútru a elektrické tříkolky. Na jeho zahradě najdete   bio-milíř  jako zdroj tepla a bioplynu pro jurtu, i jezírko osazené Granderovou technologií na  energetickou úpravu vody.  Více na: http://gardenman.cz

„Revitalizovaná” močůvka 

Je-li močůvka upravována GRANDER®-technologií úpravy vody, mohou být stravitelnost rostlin a hodnoty hnojiva optimalizovány díky zvýšené mikrobiologické stabilitě vody. Pozitivními vedlejšími efekty jsou snížená tvorba zápachu a nižší obsah dusičnanů.

GRANDER®-revitalizace vody zlepšuje zřetelně a dlouhodobě kvalitu močůvky. Zkušení zemědělci hovoří o zvýšení obsahu  čpavku a redukci dusičnanů, čímž dojde k výrazně nízké kontaminaci půdy a podzemní vody. Na mnoha místech je vyzvednuta zlepšená tekutost močůvky díky revitalizaci, což vede k tomu, že se netvoří žádná plovoucí  deka a močůvka v zimě tak snadno nezamrzne. Odborníci a zemědělci zjišťují unisono, že klesá intenzita zápachu. Pro močůvku jsou vhodné plastové válce, které lépe odolávají agresivnímu prostředí.

Jak vypadají výnosy a vzrůst rostlin zalévaných Granderem oživenou (strukturovanou)  vodou je jasně viditelné ze snímků, které nepotřebují komentář.   Za zmínku ale stojí odlišný přístup uživatelů: U nás na západě jsme zvyklí měřit, vážit, počítat a přemýšlet, proč a jak  to funguje, zatímco na dalekém východě prostě jen přijmou, že to funguje. Za více než 20 let Johann Grander vybudoval celosvětově fungující podnik a jeho výrobky  najdete u stovek tisíc zákazníků na všech kontinentech.